20080620-NHD-Palenonderzoek in Schildersbuurt

ZAANSTAD – In de Schildersbuurt in Zaandam gaat na de zomervakantie een omvangrijk onderzoek naar funderingen van start. De buurt stond al op de lijst voor onderzoek, maar is naar voren gehaald omdat in een deel van de wijk ook gesaneerd wordt.

De Schildersbuurt is een van de wijken van voor 1940 waar heipalen zijn gebruikt die smakelijk zijn voor een bacterie die de draagkracht van de palen teniet doet. Zaanstad wil de fundering in die buurten onderzoeken om te voorkomen dat onherstelbare schade ontstaat. Na het onderzoek is het eerste instantie aan de eigenaren zelf om iets te doen aan de funderingen. Zaanstad heeft geld voor onderzoek, maar niet voor funderingsherstel.

Het onderzoek gebeurt alleen bij huizenrijen en niet bij vrijstaande bouw. Zo benut Zaanstad het krappe budget optimaal. Bovendien hebben eigenaren van huizenblokken vaak een steuntje in de rug nodig.

Bewoners van de wijk zullen geen last hebben van het funderingsonderzoek. In eerste instantie bestaat dat alleen uit het controleren van de stand en de hoogte van de huizen. Staan de woningen recht en is er geen abnormale zakking, dan gaat de gemeente ervan uit dat de fundering in orde is. Pas als er afwijkingen zijn, worden de palen daadwerkelijk onderzocht.

Niet alle buurtbewoners zijn blij met het onderzoek, zegt Keijzer. ,,Het zorgt voor onrust en zo’n onderzoek heeft gevolgen voor het prijspeil in de buurt. Maar we moeten er even doorheen.” Zodra een fundering in orde is bevonden, worden huizen juist iets meer waard.

De Schildersbuurt is gisteren met een brief ge nformeerd. Daarbij zijn twee verschillende brieven rondgegaan, namelijk voor bewoners die alleen met funderingsonderzoek te maken krijgen en voor bewoners die daarnaast ook nog in het saneringsgebied zitten.

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/zaanstreek/article3624036.ece

Gepubliceerd op 20 juni 2008, 17:41

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.