Info Kappen en herplanten bomen

Hierbij de briefwisseling tussen bewonersvereniging en de gemeente Zaanstad:

Van: Mooij, Natascha

Verzonden: dinsdag 21 mei 2013 8:08

To: Monique Wedekind;
Onderwerp: kapvergunning aangevraagd Jan van Goyenkade

Beste Erik en Monique,

De duiker onder de inrit van het van Raaltepark aan de Jan van Goyenkade wordt vernieuwd. Dit oa naar aanleiding van klachten van bewoners of stank etc. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren moeten een aantal bomen gekapt worden die nu op de duiker staan. De aanvraag kapvergunning wordt deze week gepubliceerd. De herplant zal in de directe omgeving plaats vinden.

Met vriendelijke groet,

Natascha Mooij
Wijkmanager Oud Koog aan de Zaan, Oud Zaandijk en Schilders- en Waddenbuurt.

Van: Mooij, Natascha
Verzonden: ÔÇÄ10ÔÇÄ-ÔÇÄjulÔÇÄ-ÔÇÄ13 ÔÇÄ08ÔÇÄ:ÔÇÄ12
Aan: Erik Koopman,
Onderwerp: bezwaar kapvergunning Jan van Goyenkade

Hoi Erik en Monique,

In mei heb ik jullie ge nformeerd over de aanvraag van de kapvergunning. Inmiddels zijn er 15 bezwaren binnen gekomen van bewoners uit de omgeving. Dit gaat vooral over de herplant. Bewoners geven aan dat het grasveldje veel door kinderen gebruikt wordt. Wij zijn nu op zoek naar alternatieve locaties, een die genoemd is door bewoners is het veldje bij de speeltuin aan het eind van de Frans Halsstraat. Wij verwachten met een alternatieve locatie voor de herplant een groot deel van de bezwaarmakers tegemoet te komen. Een tweetal heeft ook bezwaar gemaakt tegen de kap. Die probeer ik samen met de groenbeheerder nog deze week te bezoeken.

Een alternatief voorstel voor herplant zal dan per brief naar alle bezwaarmakers gaan en zij kunnen aangeven of ze daarmee akkoord gaan. De vergunning wordt dan gewijzigd en opnieuw gepubliceerd.

Het doel is om te kijken of we er zo met elkaar uit kunnen komen. Zo niet, dan volgt er een hoorzitting en zal verder de formele procedure doorlopen worden.

Groet Natascha

Van: Erik Koopman

Verzonden: woensdag 10 juli 2013 10:47

Aan: Mooij, Natascha

CC: Monique Wedekind

Onderwerp: RE: bezwaar kapvergunning Jan van Goyenkade

Hi Natascha,

Ik zie dat er bij herplanting rekening wordt gehouden met compensatie van verlies aan bloesem dragende bomen. Ik hoop en neem aan dat dit ook gebeurt om de bestuivende insecten waaronder bijen en hommels, die zeer te lijden hebben onder oprukkende steentuinen, te ondersteunen.

Wat ik een beetje onduidelijk vind bij de toelichting bij de plaatjes is dat bij de reden voor kap ook naar voren gebracht wordt dat de bomen onvoldoende waardevol zijn. Betekent dit dat er bij waardevolle bomen een werkwijze gehanteerd kan worden waarbij de bomen wel gespaard kunnen blijven?

Groet, Erik

From: Mooij, Natascha

To: Erik Koopman

Subject: RE: bezwaar kapvergunning Jan van Goyenkade

Date: Tue, 16 Jul 2013 07:08:43 +0000

Hoi Erik,

Ik heb je vraag voorgelegd aan de groenbeheerder. Ik kreeg het onderstaande antwoord:

Er is rekening gehouden met verlies aan bloesemdragende bomen. Er worden 4 stuk prunus subhirtella Autumnalis’ teruggeplant. Dit is een herfstbloeiende sierkers met een rijke nabloei in het voorjaar. Een goede keuze v.w.b. insecten.

Het is inderdaad juist dat er bij waardevolle bomen een andere werkwijze gehanteerd moet worden als de situatie daarom vraagt. Met waardevol kun je denken aan monumentale gemeentebomen, bomen die door een leeftijd status waardevol hebben (>60 jaar) of bijvoorbeeld herdenkingsbomen. Meer hierover vind je in het bomenbeleidsplan van Zaanstad.

Groet Natascha

Wijkmanager Oud Koog, Oud Zaandijk en Schilders- en Waddenbuurt